Bas gitaru započeo sam svirati sa 16 godina i to samouko.

Jedino formalno glazbeno obrazovanje stekao sam 2009. godine tijekom jednogodišnjeg boravka na Jazz konzervatoriju u Klagenfurtu, a tada sam započeo svirati i kontrabas. Samo 3 godine kasnije dobio sam nagradu Status za najboljeg jazz basistu/kontrabasistu.

Profesionalni sam glazbenik te sviram u različitim jazz sastavima i s mnogim pop glazbenicima. Tako bih istaknuo suradnje s Markom Toljom, Tamarom Obrovac, Elvis Stanić Group, Voices of Nature, Vedran Ružić Triom (sam sa sobom), Charliem Jurkovićem, Goranom Končarom i raznim drugim jazz formacijama, grupom Songkillers, Edo Majkom… biti će ih još…

 

 

vedran ruzic glazba

 

Prvi samostalni jazz album „Night Speaking (Menart) objavio sam 2014. godine. Na albumu se može čuti 8 autorskih pjesama, od blues do etno jazz žanra. U ovom su projektu sudjelovali moj brat Zvjezdana Ružića za klavirom, te Tonči Grabušić na bubnjevima.

Moj drugi album „Spiritual Market“ (Croatia Records) nagrađen je Porinom za najbolji jazz album 2016. godine. Album  prati i prvi hrvatski art jazz film kojeg su zajedno sa mnom osmislili i režirali John Kardum i Ira Tomić. Album kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka prati put Marka Pola od Venecije do Kine te objedinjuje pet autorskih kompozicija, tradicionalnu mongolsku skladbu i kasnosrednjovjekovni motet u novim aranžmanima. Uz mene na kontrabasu, sastav čine Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je na tri skladbe gostovao Mario Bočić na saksofonu.

 

Vedran Ružić TRIO - Night Speaking

Official video: Ira Tomić and John Kardum

2014.

 

Vedran Ružić - Tanac z Triljun

Album: Spiritual Market, 2016. 

 

 

 

Vedran Ružić - Libertin  (2019)

Novi album izdan u lipnju 2019. godine zove se Libertin. Libertin je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti - jazz glazbe i suvremenog plesa. Sastoji se od tri dijela / čina: PostanakObiteljski san i Libertin. U njima se prikazuju tri pogleda na svijet. Postanak govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednom se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, Obiteljski san o tome kako su nas “zamišljali” roditelji, a Libertin o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života. Inspiracija za „Libertina“ nastala je u fazi traganja za sobom i svojim izričajem, u periodu života kada si često nadjenemo ulogu koje sam se karakterno držimo, u trenucima poslušnosti prema roditeljima i unutarnjih borbi sa nama samima. Nakon ispunjenog „Obiteljskog sna“ postali smo pobornici slobode, i na takvome putu nastao je „Libertin“, projekt koji opisuje odrastanje u traganju za upoznavanjem vlastite dubine postojanja.