vedran ružić

Ja sam Vedran Ružić – glazbenik i slikar. Rođen sam u Rijeci 26.08.1986. godine, a živim u Matuljima i Opatiji.

 

Zanima Vas kako sam postao umjetnik?

 

Već sam s 5 godina znao što želim u životu – biti slikar! No nije bilo lako dokazati okolini da slikanje može biti više od hobija te sam tako brzo skrenuo s puta. Govorili su mi: „Moraš završiti strukovnu srednju školu, ne može se živjeti od umjetnosti“ – pa sam krenuo tatinim stopama i upisao srednju elektrotehničku školu.

 

 

 

 

U srednjoškolskim danima započeo sam samouko svirati bas gitaru, međutim kada je došlo vrijeme za upise na fakultet rekli su mi: „Glazba ti može biti hobi, ali moraš imati neko PRAVO zanimanje“ – i kao poslušan sin zaradio sam diplomu Hotelijerskog fakulteta u Opatiji.

S diplomom u rukama napokon sam poslušao sebe i otišao na prijemi ispit na Jazz konzervatorij u Klagenfurt koji sam potom pohađao godinu dana. Međutim, nisam zaboravio ni svoju dječačku ljubav – slikarstvo, pa sam kao vječiti student u 27. godini napokon upisao Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

 

 

 

Tako sada u započetim tridesetima i s dvije diplome mogu reći da se može živjeti od umjetnosti, ali dug je put od „umjetnog lika“ do umjetnika. Samo me nemojte pitati koja mi je umjetnost draža jer Vam neću znati odgovoriti budući da kod mene nema granica između različitih grana umjetnosti -

Dok slikam vidim glazbu, dok sviram čujem boje.

 

vedran ružić