"Cilj povezivanja glazbe i slikarstva je rezultat buđenja istih osjećaja u nama prilikom slušanja glazbe ili promatranja likovnog djela."

Vedran Ružić rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi pokazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugim oblikom umjetnosti – glazbom. Ružić započinje svirati bas gitaru te je u suštini samouk, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Kärtner Landeskonservatoriuma u Klagenfurtu.

Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a samo tri godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. Niz godina svira u različitim jazz projektima eminentnih hrvatskih glazbenika kao što su Darko Jurković Charlie, Branimir Gazdik, Marko Ramljak, Zvjezdan Ružić, Goran Končar, Marko Tolja, Elvis Stanić, Voices of Nature, itd.

Nakon više godina sudjelovanja u različitim projektima, Ružić otpočinje novo poglavlje u svojoj glazbenoj priči, pa 2015. godine izdaje svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“. Autorski rad ga inspirira i vodi nekim novim, za njega još neistraženim putevima, pa 2016. godine stvara projekt „Spiritual Market“ u kojemu koji objedinjuje jazz glazbu i art film, u kojem se okušao i u ulozi glumca i u ulozi ko-scenarista.

Kvalitetu istoimenog albuma prepoznaje i struka, pa Ružić biva nominiran za Porina u dvije kategorije, najbolja jazz skladba i najbolji jazz album, te osvaja Porina u kategoriji najboljeg jazz albuma. S ciljem da u svakom novom autorskom projektu poveže neki drugi oblik umjetnosti s glazbom, 2019. godine izdaje svoj treći autorski album, „Libertin“, gdje povezuje glazbu i suvremeni ples.

2020. godine na prvom post-izolacijskom koncertu snima album Forbidden Live.

Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine Ružić sve češće uzima kist u ruke. 2013. godine odlučuje upisati Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, te 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti, s diplomskim radom „Povezivanje glazbe i slikarstva“. Upravo je oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu smjer u kojem se razvija Ružićevo slikarstvo.

Odnedavno stvara i skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom. Posljednjih je godina svoje slike izlagao u mnogim galerijama po Hrvatskoj i inozemstvu, a neke od skulptura postavljene su i kao trajni izlošci na području Opatije.

Photo thanks to: Anita Nadj, Jelena Vlahović, Ira&John, Nataša Alavanja