Svoj rad Ružić naziva „konceRtualna umjetnost“ jer se u njemu isprepliće nekoliko oblika umjetnosti u jednu cjelinu s glazbom. Vođen idejom da improvizacija ne postoji zasebno za svaki oblik umjetnosti, već se vizualno povezuje s auditivnim i obratno, stvorio je različite projekte; projekte koji povezuju autorski jazz album s art filmom, s jazz predstavom, sa slikanjem na pozornici...

Dok je jedan oblik umjetnosti drugome dirigent, dok se ti različiti oblici umjetnosti nadopunjuju, tako povezane umjetnosti stvaraju svoj zasebni, posebni svemir.

 

Spiritual Market Kino Kinoteka 2019. (photo by Anita Nadj)
« 1 od 7 »

LIBERTIN

Libertin je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti - jazz glazbe i suvremenog plesa. Sastoji se od tri dijela / čina: Postanak, Obiteljski san i Libertin. U njima se prikazuju tri pogleda na svijet. Postanak govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednom se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, Obiteljski san o tome kako su nas “zamišljali” roditelji, a Libertin o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života. Inspiracija za „Libertina“ nastala je u fazi traganja za sobom i svojim izričajem, u periodu života kada si često nadjenemo ulogu koje sam se karakterno držimo, u trenucima poslušnosti prema roditeljima i unutarnjih borbi sa nama samima. Nakon ispunjenog „Obiteljskog sna“ postali smo pobornici slobode, i na takvome putu nastao je „Libertin“, projekt koji opisuje odrastanje u traganju za upoznavanjem vlastite dubine postojanja.

Ovaj projekt naglašava ravnopravnost umjetnosti kako bi glazba i ples imali pojednaku moć i važnost. Glazba je skladana na temelju libreta, potom je koreografija osmišljena na temelju glazbe, dok se u izvedbi uživo plesna i glazbena improvizacija isprepliću.

Libertin sadrži slične boje unutar 9 skladbi cijelog albuma, kao i pojedine akorde kako bi se time prikazalo genetsko nasljeđe.

U projektu sudjeluju: Hrvoje Galler (klavijature), Jaka Kopač (alt. sax), Adriano Bernobić (bubnjevi) te plesači Nastasja Štefanić, Karolina Šuša i Marko Kalc.

 

SPIRITUAL MARKET

 

Spiritual Market Porinom je nagrađen autorski jazz album Vedrana Ružića. U ovom je umjetničkom projektu Ružić notama pridružio i vizualnu umjetnost, istoimeni art film kojega su režirali i snimili Ira Tomić i John Kardum. Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Potom je snimljen film koji je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet.

Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. Projekt je dosad predstavljen preko pedeset puta i to na jazz i film festivalima, u kinima, muzejima i galerijama diljem Hrvatske te u susjednim zemljama.

 

 

NIGHT SPEAKING

 

Night Speaking prvi je autorski album Vedrana Ružića koji je 2015. godine izdao Menart. U njemu je skupljeno osam skladbi koje je stvarao dugi niz godina, točnije od samog početka komponiranja na bass gitari koju je počeo svirati u srednjoškolskim danima. Na albumu se nalaze skladbe Night Speaking te Eternel Etudiant kojima Ružić glazbeno opisuje svoje inspiracijske trenutke u životu kao što su noćna šaputanja te cjeloživotno učenje. Na albumu su sudjelovali njegov brat Zvjezdan Ružić na klaviru te Tonči Grabušić na bubnjevima.