Vedran Ružić, liburnijski glazbenik i vizualni umjetnik, predstavlja multimedijalni projekt „6 metara“ koji čine solo album, konceptualni film te serija instalacija i crteža. Cjelokupni opus radova, i s vizualnog i zvučnog aspekta, isprepleten je temom vodiljom o rušenju kuća, oduzimanju terena i nezdravom životu koji se nameće izgradnjom novih prometnica.

Premijera kratkometražnog filma „6 metara“ i promocija istoimenog albuma održat će se u četvrtak 21. travnja 2022. godine u 18 sati u Art-kinu Croatia u Rijeci. Iste večeri, nakon kratke šetnje do Galerije Juraj Klović (Verdijeva 19b), Ružić će otvoriti i prateću izložbu.

Nakon prošlogodišnjih izložbi radova inspiriranih zatvaranjem, zabranama i pandemijskim mjerama naziva „Forbidden Melody“, Ružić se ponovno uhvatio u koštac s aktualnim problemom, ovog puta skorim rušenjem obiteljskog doma radi izgradnje autoceste. Naime, izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća njegove obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje. Kao sudionik toga uz svoju obitelj, susjede i ostale koji prolaze traumu dugogodišnje neizvjesnosti Ružić želi prikazati (ne)bitnost tih ljudi koji kroz više generacija ostaju bez svoje zemlje i žive uz buku.

Među radovima koje će prikazati na izložbi Ružić ističe „Crteže žalbi“ u kojima je crtao scene građevinskih radova preko brojnih žalbi građana upućenih nadležnim institucijama vezanih uz buku, smrad, zagađenje te ekološki i društveni aspekt utjecaja širenja ceste na stanovništvo i prirodu. Dojmljiv je i “Asfaltni requiem”, odnosno niz od nekoliko objekata položenih na podu koji se na prvu čine kao sadnice zemlje, no budući da su rađeni od asfalta, odaju počast svim narušenim objektima i oduzetim terenima na trasi Tunel Učka – Matulji.

Eksperimentalni film, koji će u Rijeci po prvi puta prikazati na velikom ekranu nakon pretpremijera u galerijskim prostorima u Berlinu i Puli, prati obitelj koja nakon dugogodišnje neizvjesnosti zbog izgradnje nove trake brze ceste uskoro seli iz svog doma koji se nalazi na 6 metara od postojeće ceste. Za snimanje je zaslužan Jan Mastrović, montažu Sanjin Stanić, a u redateljskoj se ulozi okušao upravo Ružić. Ružiću je ovo drugi film nakon uspješnog prvijenca „Spiritual Market“ u režiji Ire Tomić i Johna Karduma koji ove godine slavi petu obljetnicu.

6 metara Vedran Ružić

Svoj prvi solo album koji će također predstaviti 21. travnja, a izdaje ga nakon 4 albuma snimljena u kombinaciji jazz tria ili kvarteta, Ružić emotivno opisuje: »Na albumu „6 metara“ do srži sam ogolio muziku; ostala je samo snažna konstrukcija, poput zidova kuće iz koje će se moja obitelj uskoro iseliti, s bass gitarom i kontrabasom u glavnoj ulozi. Rame uz rame, pri stvaranju albuma, ali i životno, stoji i moj brat Zvjezdan u ulozi producenta, a skriveni akter cijele priče je studio „Highway“ koji se, kao i obiteljska kuća, našao na trasi nove trake autoputa i odbrojava dane do rušenja, pa ovaj album predstavlja i posljednji uradak snimljen u njemu.«

Ulaznice za premijeru u Art-kinu Croatia po cijeni od 25 kn mogu se nabaviti na blagajni ili online putem servisa ulaznice.hr, a ulaz u Galeriju Juraj Klović je slobodan.

Linkovi:

Link na najavu filma: https://www.youtube.com/watch?v=9ngmuZp4SIA&t=3s

Art-kino najava: https://www.art-kino.org/en/film/6-metara

Ulaznice: https://www.ulaznice.hr/web/event/67/8168

Facebook event: https://facebook.com/events/s/6-metara-premijera-filma-promo/348298884028470/