Vedran Ruzic Spiritual Market SC Kino

U petak, 27.1., u kinodvorani Studentskog centra u Zagrebu, održalo se izuzetno glazbeno-filmsko događanje koje će sasvim sigurno obilježiti ovu jazz i umjetničku sezonu: predstavljanje konceptualnog jazz albuma “Spiritual Market” kontrabasista i slikara Vedrana Ružića uz premijeru pratećeg art filma.

Album “Spritual Market”, nedavno objavljen u izdanju Croatia Recordsa, zamišljen je kao Ružićeva glazbena posveta putovanjima Marka Pola te se sastoji od 7 raznovrsnih kompozicija od kojih svaka predstavlja dio te znamenite priče, a popraćen je i umjetnički izuzetnim filmom u režiji sjajnog tandema Ira Tomić i John Kardum, koji su tom sadržaju dali genijalnu vizualnu dimenziju.

Neobične, simboličke interpretacije Polovih putovanja u suvremenom ključu tvorile su s fenomenalnom glazbom rijetko viđenu cjelinu, a izuzetno je impresivna bila sposobnost sastava – uz Ružića, to su Pavle Miljenović na gitari, Adriano Bernobić na bubnjevima i Mario Bočić na saksofonu – da u svirci uživo besprijekorno prate tijek i trajanje filma.

Kao pravi slikar, Ružić u kompozicijama vješto koristi različite zvučne palete pa je tako publika pored njegovih 5 autorskih kompozicija imala priliku čuti i aražman srednjevjekovnog moteta i jedne tradicionalne mongolske pjesme, sve u službi dočaravanja teme albuma. U tome su mu se kao idealni suputnici pokazali virtuozni članovi njegovog sastava koji je temeljem ovakvo kompleksnog pristupa stvaranju moguće proglasiti jednom od najzanimljivijih pojava ne samo na glazbenoj, nego i na čitavoj umjetničkoj sceni.

O koliko interesantnom događanju je bila riječ pokazala je ne samo iznimna posjećenost izvedbe, nego i činjenica da je predstavljanje privuklo i ugledne stručnjake, poput prof. dr. sc. Nikice Gilića, našeg vodećeg filmologa.

Izniman multimedijalni i međukulturni doživljaj zaokružila je fotografska izložba o kineskoj punk glazbi, postavljena u organizaciji Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu, suorganizatora koncerta, a sve u sklopu proslave kineske Nove godine – Godine pijetla – čiji je središnji događaj bilo upravo ovo fascinantno predstavljanje.

Preuzeto s: Članak Croatia Records

Pročitajte i osvrt kritičara: Članak Terapija.net